Prima paginaEchipa noastraEchipa noastra

Adriana Florentina Dobre

Partner

Adriana este avocat asociat (Partner) in cadrul departamentului de Litigii al Stratulat Albulescu. Anterior, ea a lucrat timp de 9 ani in cadrul firmei de avocatura RTPR Allen & Overy si 3 ani in cadrul firmei D&B David & Baias, societatea de avocatura afiliata a PwC in Romania.

Adriana are o experienta de peste 14 ani in toate tipurile de litigii, dobandind in mod special experienta in zona de litigii de contencios-administrativ, fiscal si arbitraj. Adriana a fost implicată în numeroase litigii vizând drepturile reale: acțiuni în revendicare, litigii cu C.N.C.I., exproprieri, litigii de contencios administrativ privind refuzul autorităților publice de a elibera actele administrative solicitate necesare in procesul de dezvoltare imobiliara (certificate de urbanism, autorizatii de construere, PUZ-uri), litigii privind suspendarea si anulare unor acte administrative.

Experienta Adrianei in litigii fiscale este semnificativa, de-a lungul timpului ea fiind implicata in diverse mandate complexe si cu valori considerabile, de la litigii vizand probleme de TVA pana la litigii privind impozitul pe profit, redevente si preturi de transfer.

De asemenea, in ultimii 10 ani Adriana a fost implicata si in majoritatea litigiilor privind contestarea sanctiunilor aplicate de catre Consiliul Concurentei pe o gama variata de piete, precum telecomunicatii, retail, pharma, petrol si gaze, etc.

Adriana se mandreste cu o impresionanta rata de succes de peste 90%, cazuistica ei incluzand in cea mai mare parte dispute complexe si notorii.

Adriana coordoneaza unul dintre cele doua grupuri de lucru din cadrul departamentului de litigii. Experienta sa juridica vasta este completata de abilitatile sale excelente de comunicare, care ii permit nu numai sa gestioneze cu succes relatiile cu clientii, ci si sa coordoneze membrii echipei, astfel incat sa livreze serviciile dorite de clienti la cele mai inalte standarde de profesionalism.

Mai mult, Adriana a publicat numeroase articole juridice in domeniul dreptului civil, dreptului procesual civil, dreptului european, dreptului fiscal si administrativ, fiind co-autor al volumului „Noul cod civil. Note, corelatii, explicatii”. De asemenea, Adriana a publicat numeroase articole privind aspectele intalnite in practica in Bizlawyer, Juridice.ro, Legal Magazin, Universul Juridic, Profit.ro.

 

LIMBI CUNOSCUTE

Romana – Engleza – Franceza

 

EDUCATIE

2009 – Master in Cariera judiciara (LL.M.)

Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

2008 – Licentiat in Drept (LL.B.)

Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

2007 – Licentiat in Drept (LL.B.)

Universitatea Paris 1 – Pantheon-Sorbonne

 

EXPERIENTA REPREZENTATIVA:

 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unei societati dintr-un grup international activ pe piata echipamentelor auto intr-un litigiu fiscal complex privind mai multe categorii de creante bugetare (TVA, impozit pe profit, redevente). Litigiul a acoperit inclusiv aspecte privind preturile de transfer, precum si elemente multijurisdictionale. Prima instanta a admis cererea clientului si a obligat ANAF la restituirea sumei de aproximativ 2.000.000 de Euro.
 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unei societati ce activeaza in domeniul imobiliar in legatura cu o actiune in revendicare privind o parcela de teren pe care era edificat un supermarket. Litigiul a fost solutionat dupa 12 ani de proceduri judiciare. Solutia favorabila clientului a fost pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce anterior aceeasi instanta a dispus de trei ori casarea hotararilor pronuntate in apel si trimiterea dosarului spre rejudecare la instanta de apel. Pe parcursul celor 12 ani de proces, au fost administrate cinci expertize judiciare si s-a dispus de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la cererea clientului, stramutarea dosarului de la Cluj la Oradea.
 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unei societati parte a unui grup international de companii, ce activeaza in domeniul productiei de bunuri de larg consum intr-un litigiu de contencios adminstrativ privind anularea unui proces verbal, prin care autoritatile au constatat savarsirea unei pretinse nereguli si au dispus retragerea finantarii europene nerambursabile contractate de client pentru un proiect in domeniul energiei. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea clientului si a obligat autoritatea la plata sumelor contractate. In paralel cu acest litigiu, s-a derulat si un litigiu penal format ca urmare a plangarii introduse de catre autoritati, care au invocat savarsirea unei pretinse tentative de frauda cu fonduri europene. Dosarul penal a fost solutionat definitiv in favoarea clientului.
 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unei societati ce activeaza in domeniul bauturilor racoritoare in legatura cu o serie de litigii conexe vizand stoparea unei actiuni agresive de concurenta neloiala demarata de catre unul dintre competitori. Campania publicitara contestata a atras atentia si a unor autoritati publice, care au dispus masuri de sanctionare si conformare. Sirul de actiuni judiciare a presupus formularea de actiuni de fond, ordonante presedintiale, cereri de interventie in litigii de contencios administrativ si contraventional si a implicat mai multe parti, inclusiv C.N.A. si Ministerul Finantelor Publice. Toate hotararile judecatoresti pronuntate cu privire la speta au fost favorabile clientului.
 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unei societati ce activeaza in domeniul energiei intr-un litigiu de dreptul muncii initiat de catre un fost angajat pe pozitie de conducere. Litigiul a fost intens mediatizat in presa locala, datorita implicatiilor politice ale fostului angajat, care a detinut inclusiv calitatea de membru in Parlamentul Romaniei. Disputa a fost definitiv transata in favoarea clientului, in conditiile in care anterior au existat o serie de litigii de dreptul muncii intre parti, solutionate de catre instantele de judecata in favoarea angajatului.
 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unei societati ce activeaza in domeniul constructiilor si amenajarilor, membra a unui grup international de companii, intr-un litigiu fiscal privind rambursarea de TVA in cuantum de 1.000.000 de Euro. Prima instanta a admis actiunea in anulare formulata de catre client.
 • A redactat numeroase opinii legale privind aspecte de drept civil, procesual civil si drept administrativ in cadrul unor arbitraje internationale privind Statul Roman si autoritatile Statului Roman. Arbitrajelle au fost solutionate potrivit regulior ICSID sau ICC.
 • A redactat un raport amicus curie in numele Asociei Romane a Bancilor adresat Curtii Constitutionale a Romaniei, investita cu verificarea a priori a constitutionalitatii Legii darii in plata.
 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unui renumit sculptor Mihai Buculei in procesul de negociere cu Ministerul Culturii a contractului privind edificarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia, ridicat cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la Marea Unire.
 • Redactarea de opinii legale privind aspecte de proprietate intelectuala in litigii complexe aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
 • A fost implicata in majoritatea procedurilor judicare privind contestarea si suspendarea deciziilor emise de catre Consiliul Concurentei, ca urmare a investigatiilor desfasurate pe piata benzinelor, telecom, pharma, retail, piata bunurilor electronice si electrocasnice.
 • A acordat asistenta juridica si reprezentare unei companii internationala activa in domeniul imobiliar in procesul de dezvoltare a unui ansamblu rezidential in sectorul 3 din Bucuresti.
© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2023. Toate drepturile rezervate.