Prima paginaEchipa noastraEchipa noastra

Cristian Vlaicu

Partner

Cristian Vlaicu s-a alaturat echipei Stratulat Albulescu in calitate de Partener si coordonator al departamentului de Drept Bancar si Financiar. 

Cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul bancar si financiar, Cristian asista atat creditori, cat si debitori, in ultimii ani fiind implicat in consilierea bancilor si a institutiilor financiare internationale cu privire la o serie de tranzactii inovatoare in regiunea Europei Centrale si de Est. Cristian este apreciat pentru implicarea sa si coordonarea mai multor tipuri de tranzactii precum finantari structurate si complexe, locale si transfrontaliere, vanzarea de portofolii de credite neperformante, aspecte legate de legislatia bancara aplicabila, inclusiv in cadrul procesului de vanzare a institutiilor de credit.

Cristian este recunoscut in piata pentru participarea sa in unele dintre cele mai complexe si inovative mandate, fiind avocat nominalizat de catre directorul juridic Legal 500 in editiile 2010, 2017, 2018 si 2019. Pe parcursul carierei sale, Cristian a acordat asistenta juridica companiilor din intreaga lume, comunicand eficient cu clienti din multiple medii culturale si provenind din cele mai importante sectoare si industrii.

Mai mult, Cristian a publicat numeroase articole juridice privind dreptul bancar si financiar si este, de asemenea, co-autorul capitolului referitor la Romania in „Set-Off Law and Practice, An International Handbook, Second Edition”, editat de Oxford University Press din cadrul Universitatii Oxford, una dintre cele mai prestigioase universitati din lume.

Inainte de a ni se alatura, Cristian a coordonat departamentele de Drept Bancar si Financiar din cadrul Wolf Theiss si DLA Piper. De asemenea, el a lucrat ca si consilier juridic senior in cadrul mai multor banci din Romania, precum ING Bank si Raiffeisen Bank.

 

LIMBI CUNOSCUTE

Romana – Engleza

 

EDUCATIE

2007 - Master in Dreptul Uniunii Europene (LL.M.)

Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

2006 - Curs postuniversitar de Drept al Uniunii Europene

Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

2000 - Curs postuniversitar de Drept privat

Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

1997 – Licentiat in Drept (LL.B.)

Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

 

EXPERIENTA REPREZENTATIVA:

Finantari

 • A acordat asistenta juridica unuia dintre cele mai importante grupuri de companii de reciclare din Romania in legatura cu o facilitate de credit sindicalizat in valoare de 66 milioane euro acordata de 4 banci de top din Romania.
 • A acordat asistenta juridica unuia dintre cele mai mari fonduri globale, in calitate de imprumutat, cu privire la contractarea unei finantari transfrontaliere in valoare de 90 de milioane de euro acordata de care o banca austriaca cu scopul achizitionarii, printre altele, a unui portofoliu logistic din Romania.
 • A acordat asistenta juridica celei mai mari companii imobiliare din Cehia in legatura cu o facilitate de credit sindicalizat acordata de catre una dintre cele mai mari banci din Romania.
 • A acordat asistenta juridica unui grup de societati din Irlanda implicat in industria agro cu privire la accederea a doua filiale din Romania la o facilitate de credit in suma de 400.000.000 euro acordata de un sindicat international de banci.
 • A asistat doua banci internationale cu privire la elaborarea si negocierea unor contracte de garantie incheiate cu un producator de produse din sticla, in vederea garantarii obligatiilor asumate de catre compania-mama.
 • A acordat asistenta juridica unei banci importante din Germania cu privire la restructurarea unei facilitati de credit acordata unor companii romanesti prin vanzarea de actiuni catre un fond privat israelian, urmata de rambursarea partiala a imprumutului si cesiunea soldului creditului cumparatorului actiunilor.
 • A acordat asistenta juridica unei banci din Austria, in calitate de creditor, in legatura cu acordarea unei facilitati de credit in suma de peste 15 milioane euro unui grup de societati comerciale din Romania (in calitate de proprietari a 15 parcuri comerciale situate pe teritoriul Romaniei).
 • A acordat asistenta juridica unei importante banci din Ungaria cu privire la aspecte de drept roman in legatura cu o facilitate de finantare neangajanta, de tip revolving, pentru emiterea de scrisori de garantie si acreditive documentare in valoare totala de pana la 2.500.000 euro acordata unei societati comerciale din Ungaria, care activeaza in industria agribusiness, si in legatura cu constituirea de catre filiala sa din Romania a anumitor garantii in conformitate cu legea romana.
 • A acordat asistenta juridica unui grup irlandez de companii care activeaza in agribusiness cu privire la achizitia a doua companii din Romania si a datoriilor bancare ale acestora (implicand peste 30 milioane euro in datorii bancare).
 • A acordat asistenta juridica Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu privire la o garantie emisa de catre o banca romaneasca pentru un imprumut acordat catre subsidiara sa, o companie de leasing constituita in conformitate cu legislatia Republicii Moldova, pentru a ajuta finantarea intreprinderilor mici si mijlocii din Moldova.
 • A acordat asistenta juridica unui furnizor mondial de comert digital cu privire la contractarea unui credit in suma de 14 milioane dolari de la PNC Bank.
 • A acordat asistenta juridica mai multor banci renumite din Romania cu privire la elaborarea si negocierea documentatiei de credit intr-o multitudine de proiecte de finantare.
 • A acordat asistenta juridica unei banci importante din Austria cu privire la elaborarea documentatiei de credit pentru diverse proiecte de finantare.
 • A acordat asistenta juridica unui fond de investitii cu sediul in Londra cu privire la negocierea intregii documentatii referitoare la o facilitate de credit imobiliar in valoare de 90 de milioane euro.
 • A acordat asistenta juridica filialei din Romania a unei banci austriece cu privire la scontarea biletelor la ordin emise de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.
 • A acordat asistenta juridica unei banci de top din Italia cu privire la finantarea constructiei si dezvoltarea unei fabrici de biomasa de catre o companie romaneasca.

Credite neperformante

 • A acordat asistenta juridica unui grup de companii georgian activ in sectorul agricol, in calitate de cumparator, in legatura cu restructurarea si achizitionarea datoriilor contractate de un grup de noua companii romanesti (incluzand imprumuturi si garantii de la patru banci romanesti).
 • A acordat asistenta juridica unui grup de companii din Irlanda activ in sectorul agricol, cu privire la procesul de restructurare si achizitie a unor datorii bancare contractate de catre doua companii romanesti (cu cinci creditori bancari), ca parte a unei tranzactii de achizitie importanta.
 • A asistat doua fonduri internationale in legatura cu potentialele implicatii ale achizitiei de active imobiliare si credite neperformante in Romania, inclusiv cu privire la specificul procedurilor de executare silita in Romania si audit juridic privind esantioanele selectate din portofoliul de credite neperformante.
 • A asistat RBS Bank Romania cu privire la mai multe dosare de insolventa, inclusiv insolventa unui grup de companii din industria feroviara cu o datorie de peste 90 de milioane euro.
 • A asistat Investkredit Bank AG cu privire la restructurarea unei finantari acordate filialei din domeniul imobiliar a unuia dintre cei mai mari retaileri romani.

Reglementari

 • A acordat asistenta juridica unei banci israeliene importante cu privire la vanzarea actiunilor filialei sale din Romania.
 • A acordat asistenta juridica unei institutii de credit cu sediul in Irlanda, detinuta de catre o institutie de credit reglementata din Statele Unite ale Americii, in legatura cu cerintele de conformitate si reglementare aplicabile in Romania ca urmare a activitatilor sale desfasurate la nivel transfrontalier in Romania.
 • A acordat asistenta juridica unei institutii din Marea Britanie, care furnizeaza servicii de plata si servicii de schimb valutar prin intermediul sucursalei sale din Romania, in legatura cu anumite cerinte de reglementare, precum si cu privire la redactarea termenilor si conditiilor standard aplicabile atat clientilor persoane juridice, cat si consumatorilor.
 • A acordat asistenta juridica unei institutii emitenta de moneda electronica din Spania in legatura cu cerintele de reglementare in contextul furnizarii de servicii de plata in Romania prin intermediul unui agent (o institutie de credit de top din Romania), precum si in legatura cu negocierea documentatiei contractuale incheiata cu agentul si a termenilor si conditiilor aferente semnate cu clientii din Romania.
 • A acordat asistenta juridica unei banci din Romania cu privire la un nou produs bancar constand in oferirea unor non-clienti posibilitatea de a constitui depozite online, fara a fi nevoie sa deschida un cont principal la banca, fiind prima banca din Romania care a oferit un astfel de serviciu.
 • A acordat asistenta juridica unei banci din Romania cu privire la pasaportarea si externalizarea anumitor activitati financiare in Polonia.
 • A acordat asistenta juridica unei companii din Belgia cu privire la serviciile sale transfrontaliere (inclusiv in Romania) printr-o platforma online pentru vanzari cu plata amanata.
 • A redactat (pentru o banca straina) modificarile la Programul acordului principal ISDA pentru a fi utilizate cu omologii romani.
 • A asistat doua banci importante din Romania cu privire la rezervele minime impuse de legislatia din Romania.
 • A asistat doua banci importante din Romania in legatura cu elaborarea documentatiei bancare standard.
 • A acordat asistenta juridica unei banci din Austria cu privire la externalizarea anumitor activitati bancare ale filialei sale din Romania.
 • A asistat doua institutii financiare din Marea Britanie in legatura cu lansarea pe piata din Romania a instrumentelor de moneda electronica.
© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2023. Toate drepturile rezervate.