Prima paginaNoutatiDigitalizarea legislatiei privind societatile. proceduri accelerate pentru societatile din ue

Digitalizarea Legislatiei privind Societatile. Proceduri accelerate pentru societatile din UE

In data de 11 iulie 2019 s-a publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva (UE) 2019/1151 („Directiva 2019/1151”) a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 in ceea ce priveste utilizarea instrumentelor si a proceselor digitale in contextul dreptului societatilor comerciale.

Directiva 2019/1151 reprezinta un pas inainte din punct de vedere al digitalizarii si modernizarii legislatiei societatilor aplicabile in statele UE, urmarind promovarea utilizarii instrumentelor si proceselor digitale in contextul dreptului societar. Incurajand inovatiile in afaceri, Directiva 2019/1151 promoveaza constituirea si inregistrarea digitala a noilor societati si a sucursalelor acestora din Statele Membre.

Directiva 2019/1151 se aliniaza evolutiei tehnologiei, prin diminuarea obligatiei de prezenta personala in fata autoritatilor competente, aceasta fiind obligatorie doar in cazuri exceptionale, cum ar fi in cazul in care prezenta fizica este impusa din motive de interes public.

Directiva 2019/1151 prevede reguli suplimentare cu privire la oferirea in intregime in mediul online a unei game cuprinzatoare de servicii ce privesc aspecte precum constituirea societatilor, inregistrarea sucursalelor si depunerea de documente si informatii. Statele Membre au obligatia sa furnizeze in mod gratuit informatiile necesare pentru constituirea societatilor si inregistrarea sucursalelor si sa puna la dispozitia celor interesati formulare standardizate pentru inregistrarea online.

De asemenea, Directiva 2019/1151 prevede faptul ca, utilizand sistemele de interconectare a registrelor, un Stat Membru de provenienta al unei societati va notifica Statul Membru pe teritoriul caruia se gaseste sucursala respectivei societatți cu privire la orice modificari intervenite la nivelul societatii, care se incadreaza in categoriile prevazute de directiva ante-mentionata.

Statele Membre pot refuza numirea unei anumite persoane intr-o functie de conducere a unei societati a unei persoare care la momentul respectiv nu are dreptul de exercita o astfel de functie in alt Stat Membru. Acest fapt subliniaza posibilitatea Statelor Membre de a schimba informatii cu privire la interdictiile exercitarii anumitor functii de conducere.

In ceea ce priveste modalitatile de plata, Directiva 2019/1151 prevede faptul ca in situatiile in care procedurile online presupun plata unei sume de bani, Statele Membre vor asigura posibilitatea efectuarii platilor transfrontaliere, permitand identificarea persoanei care a executat plata.

In plus, prin promovarea digitalizarii legislatiei privind societatile, aceeasi directiva actioneaza ca un mecanism de control important asupra legitimitatii si legalitatii operatiunilor transfrontaliere precum transformari, divizari si fuziuni ale societatilor cu raspundere limitata, realizate intr-un Stat Membru, limitand astfel abuzurile si protejand interesele legitime ale angajatilor, actionarilor si creditorilor.

Conform prevederilor Directivei 2019/1151, utilizarea instrumentelor si proceselor digitale mai sus mentionate reprezinta una dintre conditiile preliminare pentru functionarea eficace, modernizarea si simplificarea administrativa a unei piete interne competitive si pentru asigurarea competitivitatii si a credibilitatii societatilor.

Directiva 2019/1151 a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in data de 11 iulie 2019 si a intrat in vigoare in data de 31 iulie 2019. Directiva trebuie implementata la nivel national pana in data de 1 august 2021.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2020. Toate drepturile rezervate.