Prima paginaNoutatiImplementarea directivei privind serviciile de plata (psd2) in romania

Implementarea Directivei privind serviciile de plata (PSD2) in Romania

Pe data de 13 noiembrie 2019, s-a publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 913, Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative („Legea privind serviciile de plata”).

Legea privind serviciile de plata transpune in cadrul legislativ general din Romania reglementarile prevazute in Directiva (UE) 2015/2366 privind serviciile de plata in cadrul pietei interne („PSD2”), care stabileste, in esenta, o protectie sporita a consumatorului in cadrul ecosistemului serviciilor de plati, prin promovarea inovatiei si prin imbunatatirea securitatii serviciilor de plata pe intreg teritoriul Uniunii Europene, asigurand, totodata, un cadru legal adecvat pentru inovatiile actuale de comert electronic disponibile in toata Uniunea Europeana.

De asemenea, PSD2 isi propune, in principal, sa reglementeze conditiile de acces la activitatile de servicii de plata, supravegherea institutiilor de plata, regimul juridic privind transparenta in ceea ce priveste conditiile si cerinte de informare aplicabile serviciilor de plata reglementate, drepturile si obligatiile aferente utilizatorilor serviciilor de plata si, respectiv, cele ale prestatorilor de servicii de plata, precum si alte aspecte relevante din acest sector financiar.

Implementarea PSD2 in cadrul legislativ general din Romania trebuia sa fie realizata pana la data de 13 ianuarie 2018, dar, in cele din urma, a fost pusa in aplicare ca urmare a inceperii unei proceduri privind incalcarea acquis-ul comunitar initiata de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei.

Reglementarile prevazute in Legea privind serviciile de plata oglindesc in esenta dispozitiile prevazute in cadrul PSD2 si introduc anumite aspecte noi pe piata serviciilor de plata din Romania, precum:

  • Serviciul de initiere al platilor care reprezinta initierea unui ordin de plata de un prestator de servicii de plata la cererea utilizatorului serviciilor de plata cu privire la un cont de plati detinut de catre cel din urma la un alt prestator de servicii de plata; sau
  • Serviciul de informare cu privire la conturi care reprezinta un serviciu online prin intermediul caruia un prestator de servicii de informatii furnizeaza informatii consolidate in legatura cu unul sau mai multe conturi de plati detinute de utilizatorul serviciului de plata.

Totodata, spre deosebire de cadrul legislativ anterior care reglementa sectorul serviciilor de plata (i.e. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plata), reglementarile privind transparenta si cerintele de informare aplicabile prestatorilor de servicii de plata, precum si cele referitoare la drepturile si obligatiile corespunzatoare desfasurarii si utilizarii serviciilor de plata vor fi aplicabile, daca este cazul, operatiunilor in care unul dintre prestatorii de servicii de plata este situat in afara Spatiului Economic European (SEE), pentru a fi evitate perspectivele diferite dintr-un stat membru in altul, in detrimentul utilizatorilor serviciilor de plata.

Legea privind serviciile de plata va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial (i.e. din data de 13 noiembrie 2019). Prestatorii de servicii de plata autorizati de Banca Nationala a Romaniei, la data intrarii in vigoare a Legii privind serviciile de plata, au obligatia de a pune in aplicare noile reglementari imperative intr-o perioada de 6 luni de la data intrarii acesteia in vigoare, perioada care va debuta incepand cu data de 13 decembrie 2019.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2020. Toate drepturile rezervate.