Prima paginaNoutatiModificari semnificative privind legea societatilor si simplificarea procedurilor de inregistrare

Modificari semnificative privind Legea Societatilor si simplificarea procedurilor de inregistrare

Pe data de 18 decembrie 2019, un proiect de lege („Proiectul de Lege”) pentru modificarea si completarea Legea Societatilor nr. 31/1990 („Legea Societatilor”), a fost adoptat de Camera Deputatilor fiind in prezent inaintat presedintelui Romaniei spre promulgare.

Intr-o lume in care mediul de afaceri se dezvolta intr-un ritm surpinzator si asteptarile antreprenorilor de a putea infiinta societati si de a putea dezvolta afaceri intr-un mod cat mai facil cresc, de asemenea. Acest Proiect de Lege reprezinta un prim pas efectuat in directia debirocratizarii si eficientizarii procesului de infiintare de societati.

Urmarind sa promoveze initiativa privata, Proiectul de Lege va modifica Legea Societatilor cu privire la dispozitiile reglementand inregistrarea societatilor si conditiile obligatorii care trebuie indeplinite de catre actionari/asociati.

Acest Proiect de Lege va inova prin abrogarea conditiilor imperative actuale aferente asociatilor societatilor cu raspundere limitata. Ca atare, articolul 14 din Legea Societatilor care prevede limitarea persoanelor fizice sau juridice de a actiona ca asociati unici intr-o singura societate cu raspundere limitata se va abroga, urmarindu-se astfel cresterea initiativei antreprenoriale. De asemenea, va fi abrogata conditia care prevede ca o societate cu raspundere limitata nu poate fi detinuta integral de o alta societate cu raspundere limitata care, la randul sau, este detinuta de un singur asociat.

Ne asteptam ca aceste modificari sa aiba un impact nu numai asupra mediului de afaceri, ci si in alte domenii precum cel fiscal, contabil si cel al prevenirii spalarii banilor.

In conformitate cu dispozitiile Legii Societatilor, pentru a inregistra sediul social al unei societati, anumite conditii prealabile sunt obligatorii. In acest sens, solicitantii sunt obligati sa prezinte fie un certificat care sa ateste indeplinirea conditiilor referitoare la spatiul cu destinatie de sediu social, fie o declaratie pe propria raspundere privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social Proiectul de Lege prevede eliminarea acestor obligatii prin modificarea articolului 17 alin. (3) al Legii Societatilor, facilitand in acest fel procedura de inregistrare a societatilor. Prin urmare, conform Proiectului de Lege, va fi suficienta prezentarea unui document care sa ateste dreptul de folosinta a spatiilor la momentul inmatricularii societatii si/sau la momentul schimbarii sediului social.

Totodata, in conformitate cu Proiectul de Lege, se va abroga articolul 17 alin. (4) al Legii Societatilor care prevede interdictia societatilor de a functiona in cadrul aceluiasi imobil, cu exceptia cazului in care suprafata spatiului permite o astfel de functionare.

Proiectul de Lege prevede, de asemenea, dispozitii suplimentare referitoare la situatiile in care sediul social al unei societati este situat intr-un apartament. Cu conditia ca societatea sa nu desfasoare activitati comerciale la sediul social respectiv, acordul vecinilor nu va mai fi necesar in astfel de cazuri.

In concluzie, mediul de afaceri este incurajat sa evolueze si sa se dezvolte in mod rapid. Prin simplificarea procedurilor de inregistrare, Proiectul de Lege se aliniaza cu legislatia europeana.

Proiectul de Lege a fost adoptat de Camera Deputatilor pe data de 18 decembrie 2019, fiind conditionat de promulgarea acestuia de catre Presedintele Romaniei pentru a intra in vigoare si pentru a fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2021. Toate drepturile rezervate.