Prima paginaNoutatiExceptii privind fisa postului si regulamentul intern

Exceptii privind fisa postului si regulamentul intern

Ordonanta de urgenta nr. 37 din 5 mai 2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ("OUG 37/2021") a fost publicata in Monitorul Oficial cu numarul 474 din 6 mai 2021.

OUG 37/2021 vine cu modificari ale Codului Muncii pentru microintreprinderi, eliminand necesitatea intocmirii fisei de post si a regulamentului intern.

Conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, microintreprinderea este intreprinderea ce are pana la 9 angajati (inclusiv) si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detine active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei.

Aceste modificari vin in contextul crearii conditiilor favorabile pentru mediul de afaceri, fiind aproximativ 500.000 de microintreprinderi in Romania.

Astfel, conform OUG 37/2021, microintreprinderile nu mai sunt nevoite sa intocmeasca fisa de post pentru salariatii sai, putand transmite atributiile acestuia verbal, sau in scris, daca salariatul solicita acest fapt. In acest din urma caz, angajatorul trebuie sa respecte o astfel de cerere din partea salariatului.

Totodata, microintreprinderile sunt exceptate de la obligatia de a intocmi un regulament intern.

OUG 37/2021 modifica si dispozitiile referitoare la evidenta orelor lucrate, acest lucru putand fi cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de acestia.

In concluzie, chiar daca aceste modificari ajuta la dinamica fortei de munca, ele pot avea si unele dezavantaje, spre exemplu, in cazul concedierii unui salariat care si-a incalcat atributiile de serviciu, va fi dificil de dovedit ce atributii a incalcat atat timp cat nu este intocmita o fisa de post cu responsabilitatile acestuia. Avand in vedere acest lucru, microintreprinderile ar putea lua in considerare ca este mai benefic pentru toate partile sa se incheie fise de post scrise pentru fiecare angajat.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2022. Toate drepturile rezervate.