Prima paginaArticoleMasuri in domeniul marcilor si desenelor industriale la nivel national si european in contextul pandemiei covid-19

Masuri in domeniul marcilor si desenelor industriale la nivel national si european in contextul pandemiei COVID-19

La nivel national, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci ("OSIM") a emis in data de 21 martie 2020 Ordinul nr. 27/21.03.2020 privind stabilirea unor masuri la nivelul OSIM in vederea prevenirii si limitarii efectelor infectarii cu noul tip de coronavirus SARS-CoV-2.

Oficiul comunica publicului suspendarea activitatilor ce implica relatia cu publicul la sediul OSIM , precum audiente, sedinte, evenimente culturale sau stiintifice in cadrul salii de lectura din incinta Oficiului, incepand cu data de 23.03.2020 si pana la incetarea starii de urgenta instituita la nivel national, fiind utilizate exclusiv mijloace care nu necesita prezenta persoanelor interesate la sediul OSIM, respectiv depunere on-line pe site-ul OSIM, posta, fax, e-mail.

La nivel european, Directorul Executiv al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala ("EUIPO") a emis in cursul zilei de 16 martie 2020 Decizia nr. EX-20-3 privind prelungirea termenelor limita ce urmeaza sa se implineasca in perioada 9 martie-30 aprilie, in contextul pandemiei.

EUIPO a emis ulterior clarificari privind termenele limita afectate de prelungire, natura extinderii si masurile privind comunicarile transmise utilizatorilor.

Cu privire la termenele afectate, potrivit Deciziei Directorului Executiv al Oficiului, se prevede prelungirea pana la 1 mai (in practica, 4 mai, avand in vedere faptul ca ziua de 1 mai este considerata zi de sarbatoare, urmata de weekend) a tuturor termenelor limita, din domeniul marcilor si desenelor industriale, ce se implinesc in perioada 9 martie-30 aprilie.

Oficiul defineste notiunea de „toate termenele limita” ca fiind toate termenele limita procedurale, atat cele comunicate de catre Oficiu partilor interesate, cat si cele legale, stipulate direct in Regulamentele din domeniul proprietatii intelectuale.

In fapt, urmatoarele termene vor fi prelungite:

  • Plata taxei de inregistrare a marcii;
  • Dreptul de prioritate;
  • Prioritatea de expozitie;
  • Perioada de opozitie;
  • Plata taxei de opozitie;
  • Cererea de reinnoire;
  • Introducerea unei cai de atac si declaratia privind motivele, precum si plata taxei caii de atac;
  • Conversia;
  • Amanarea publicarii desenului.

Oficiul informeaza ca efectul prelungirii este unul automat, nefiind necesar ca partile implicate in procedurile in fata Oficiului sa depuna o cerere de prelungire.

Important de mentionat este si faptul ca utilizatorii implicati in proceduri ale caror termene sunt vizate de prezenta Decizie, nu vor fi informati in mod individual (prin notificare scrisa si transmisa) asupra aspectului prelungirii.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2022. Toate drepturile rezervate.