Prima paginaNoutatiModificari ale codul muncii pentru degrevarea instantelor de judecata. stabilirea responsabililor de personal si salarizare.

Modificari ale Codul Muncii pentru degrevarea instantelor de judecata. Stabilirea responsabililor de personal si salarizare.

O lege noua, Legea nr. 213/2020 a modificat si completat Codul Muncii in vederea degrevarii instantelor de dreptul muncii de numarul mare de dosare precum si pentru adaugirea unor completari in privinta personalului responsabil cu inregistrarile cerute de legislatie pentru tinerea in buna ordine a dosarelor de personal.

Fiecare angajator are dreptul de a-si organiza activitatea de resurse umane si salarizare in urmatoarele moduri: 

a) prin asumarea de catre angajator a atributiilor specifice; 

b) prin desemnarea unuia sau mai multor angajati carora sa le repartizeze, prin fisa postului, atributii privind activitatea de resurse umane si salarizare; 

c) prin contractarea unor servicii externe specializate in resurse umane si salarizare. 

Daca angajatorul are externalizat serviciul /departamentul de resurse umane si salarizare, acesta trebuie coordonat de catre un expert in legislatia muncii.

Serviciile externe vor putea furniza activitatile de resurse umane, potrivit notei de fundamentare a acestei legi, doar daca au ca obiect de activitate autorizat „Servicii de furnizare si management a fortei de munca” si vor fi coordonate de un expert in legislatia muncii.

Justificarea a fost data de faptul ca orice persoana, chiar si fara pregatire in domeniu, putea completa in Revisal si orice firma, autorizata sau nu, putea sa presteze servicii de resurse umane.  Se pare ca in 2018 au fost depistate 14.600 de persoane fara forme legale de angajare si pentru 4.500 de persoane nu s-a transmis REVISAL. Amenzile au fost de circa 29 mil. Euro.

Cu noile reguli, raspunderea pentru organizarea activitatii de resurse umane si salarizare si pentru efectuarea inregistrarilor necesare in privinta contractului de munca este determinata in mod clar.

Potrivit noii legi, la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca oricare dintre parti poate fi asistata de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Pentru a se incerca degrevarea instantelor a fost introdusa posibilitatea stingerii litigiului intre parti inainte de faza litigioasa prin conciliere, adica solutionarea amiabila a conflictelor individuale de munca, cu ajutorul unui consultant extern specializat in legislatia muncii, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor, daca aceasta posibilitate a fost agreata in contractul de munca.

Conciliatorul sau consultantul extern specializat in legislatia muncii: poate fi un avocat, un expert in legislatia muncii sau, dupa caz, un mediator specializat in legislatia muncii.

Totodata, pentru a se asigura o cercetare disciplinara corecta, este necesar ca persoana imputernicita sa detina competente solide de legislatia muncii. Astfel, cercetarea disciplinara se poate face acum potrivit Codului Muncii completat si modificat:

(a) de catre o persoana numita de angajator sau

(b) de catre o comisie numita de angajator

(c) de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii.

Salariatul poate fi asistat pe parcursul cercetarii si de un consultant extern specializat in legislatia muncii, in plus fata de posibilitatea de a fi asistat de catre reprezentantul sindicatului al carui membru este.

Legea nr. 213/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 893 din data de 30 Septembrie.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2021. Toate drepturile rezervate.