Prima paginaNoutatiNoi modificari legislative. stresul si epuizarea fizica se incadreaza in hartuirea morala

Noi modificari legislative. Stresul si epuizarea fizica se incadreaza in hartuirea morala

Pe 7 august 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial (nr. 713) Legea nr. 167/2020 privind modificarea si completarea Ordonantei nr. 137/2000, referitoare la prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, precum si pentru completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Aceasta lege reglementeaza, printre altele, situatiile ce se circumscriu conceptului de hartuire morala la locul de munca.

O prevedere care ar putea sa genereze numeroase controverse si proceduri judiciare este asimilarea stresului si epuizarii cu hartuirea morala la locul de munca: „In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca.” (art. 2 alin. (5 ind. 2)).

Este util sa mai mentionam ca potrivit art. 2 alin. (5 ind. 1) din lege, „hartuirea morala la locul de munca se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal”. Amenda prevazuta de lege este de la 10.000 lei la 15.000 lei. De asemenea, angajatorul, printre altele, ar putea fi obligat si la plata de daune morale sau acoperirea cheltuielilor pentru consilierea psihologica.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2021. Toate drepturile rezervate.