Prima paginaNoutatiAcordarea de zile libere platite parintilor pentru supravegherea copiilor

Acordarea de zile libere platite parintilor pentru supravegherea copiilor

In contextul COVID-19 si inchiderii scolilor, in data de 14 martie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 209, Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant (“Legea nr. 19/2020”).

Potrivit Legii nr. 19/2020, angajatorul acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde copiii sunt inscrisi, ca urmare a unor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente.

In vederea aplicarii acestor prevederi, parintii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;

b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Parintii care se incadreaza in aceste conditii au dreptul la zile libere platite, pe toata perioada in care autoritatile competente decid inchiderea respectivelor unitati de invatamant.

Aceste zile libere se acorda la cererea parintelui care va supraveghea copilul pe perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise, acesta avand obligatia sa ataseze la cerere si o declaratie pe proprie raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zilele libere ce i s-ar cuveni (cu exceptia cazului in care este vorba de o familie monoparentala).

Indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateşte din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (si anume: 75% x 5.429 RON = RON 4.071,75).

Aceasta indemnizatie va fi decontata de catre angajatori din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Pana la inchiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi inapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri ce urmeaza sa fie stabilita prin hotarare a Guvernului.

Legea nr. 19/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209, din data de 14 martie 2020 cu intrare in vigoare in data de 17 martie 2020.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2023. Toate drepturile rezervate.