Prima paginaNoutatiPropunerea de reducere a cotei tva la 5% pentru locuinte cu o valoare de pana la 140.000 euro programata sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2021

Propunerea de reducere a cotei TVA la 5% pentru locuinte cu o valoare de pana la 140.000 Euro programata sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2021

Pentru a incuraja prosperitatea economica a sectorului constructiilor, precum si pentru a oferi un sprijin familiilor tinere in vederea achizitionarii unei locuinte, a fost inaintata o propunere legislativa cu privire la majorarea valorii limita a locuintei pentru care ar trebui sa se aplice cota redusa de TVA de 5%. Propunerea a fost adoptata de Camera Deputatilor la data de 20 Octombrie 2020 si a fost trimisa spre promulgare.

Conform acestei propuneri, cota redusa de TVA de 5% urmeaza sa se aplice pentru locuintele cumparate de persoane fizice avand o valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, care nu depaseste suma de de 140.000 Euro, in echivalent lei (spre deosebire de valoarea limita actuala de 450.000 lei, aproximativ 93.000 Euro) si care au o suprafata utila de maximum 120 mp, cu exceptia anexelor gospodaresti (cum ar fi magazii, depozite, garaje, sere, piscine si altele asemenea ce apartin de locuinta).

Intrarea in vigoare a masurii va atrage inclusiv modificari ale preturilor aplicabile locuintelor care depaseau plafonul actual de 450.000 lei, si pentru care au fost incheiate promisiuni de vanzare-cumparare. Astfel, cumparatorii vor putea beneficia de regularizarea cotei TVA aplicabile la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, aceasta presupunand o reducere a pretului de vanzare.

Propunerea legislativa este programata sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2021, insa forma finala adoptata va fi disponibila abia in urma promulgarii.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2021. Toate drepturile rezervate.