Prima paginaArticoleIntoarcerea la locul de munca dupa prezentarea unui test covid-19 negativ

Intoarcerea la locul de munca dupa prezentarea unui test COVID-19 negativ

Pandemia actuala a luat lumea prin surprindere si continua cu schimbari majore a vietii asa cum o cunoastem noi. Aceasta a generat o serie de noi reglementari pe care trebuie sa le respectem si protocol de urmat. Si piata fortei de munca s-a confruntat cu cerinte stricte a unor angajatori care au solicitat ca angajatii care au fost fie in carantina, fiind contact direct cu cazuri confirmate de COVID-19 sau au fost confirmati pozitiv si vindecati, sa prezinte un rezultat negativ la un test SARS-CoV-2 inainte de a reveni la locul de munca.

Ca raspuns la cele de mai sus, Avocatul Poporului s-a sesizat si a inaintat o solicitare pentru interventie la nivel national catre Ministrul Muncii si Protectiei Sociale in august 2020. Scopul solicitarii era acela ca angajatorii sa fie informati ca o astfel de conditie nu putea fi impusa in mod rezonabil, fiind o masura pasibila de sanctiune si in afara cadrului legal.

Avocatul Poporului a solicitat astfel o acoperire mediatica ampla prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca („ITM”), accentuand faptul ca pacientii asimptomatici/ simptomatici cu forme usoare ce au fost declarati vindecati si-ar putea relua activitatile profesionale (cu masca si distantare sociala) dupa finalizarea perioada de izolare de 14 zile, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, fara a fi conditionati de efectuarea unui nou test.

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a raspuns solicitarilor Avocatului Poporului la 1 februarie 2021.

Pe cale de consecinta, ITM-urile (cum ar fi TLI Calarasi, Gorj, Cluj, Dambovita etc.) au inceput sa furnizeze informatii online angajatorilor si angajatilor. Aceste informatii atrag atentia angajatorilor asupra necesitatii de a respecta reglementarile in vigoare in timpul pandemiei, astfel incat revenirea la munca a angajatilor, care au fost in carantina sau izolati, sa nu fie conditionata de prezentarea unui test SARS-CoV-2 negativ.

Mai mult, Ordinul ministrului sanatatii nr. 1819/2020, vine in sprijinul angajatilor, specificand ca pacientii care au finalizat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test COVID-19 pozitiv, declarati vindecati, isi pot relua activitatile curente si profesionale in conformitate cu prevederile legale, fara a fi conditionata de efectuarea unui nou test.

Inspectia Muncii recomanda ca angajatii care au probleme la revenirea la serviciu sa raporteze aceste situatii ITM-urilor din judetele in care lucreaza.

© Copyright Stratulat-Albulescu.ro 2021. Toate drepturile rezervate.